Matilda Axelson

Matilda LEDA 2019

Min cykel är… svart. 

Drömresmålet med tåg… vore ett snabbtåg mellan Bryssel i Belgien där jag bor, och Lund där jag växte upp! 

När jag var liten ville jag bli… brandman, handbollsproffs, jordenruntseglare eller veterinär. Bland annat. 

Favoritvegomaten är… Parmigiana! Som lasagne, fast bättre på alla sätt! 

Bästa second-handfyndet är… hittills kläder, men jag väntar fortfarande på att hitta en gammal piratskatt i något avlagt plagg! 

Mitt hållbarhetsintresse började när jag insåg att hållbarhetsutmaningarna inte är så omöjliga och abstrakta som det kan verka ibland, utan hur mycket vi själva faktiskt kan påverka i vår vardag! 

Ledare som jag ser upp till är… många, men framför allt de som ser styrkan i andras svagheter. 

Mitt bästa scoutminne är… Explorer Belt, i det ögonblicket då jag och min parkamrat just blivit avsläppta, och bussen med de andra deltagarna hade kört iväg. Vi stod där helt själva, utrustade med ett nittioniokronorstält och en karta där ett kryss märkte ut mötesplatsen vi skulle infinna oss vid tio dagar senare. Vi hade ingen aning om var vi var, och vi blickade ut över en lång italiensk landsväg som skulle visa sig vara fylld med oförglömliga äventyr. 

Jag bidrar till att samhället blir hållbart genom… mitt jobb där jag forskar på hållbara lösningar i energiintensiv industri, dvs hur vi kan minska koldioxidutsläppen från stora fabriker som tillverkar till exempel stål och kemikalier. I min vardag försöker jag översätta sådana tekniska problem till enkla lösningar som vi alla gemensamt kan arbeta med på olika platser i samhället – oavsett om det är i scoutverksamheten, i hemmet eller på fritiden. 

Min bästa ledaregenskap är att… att jag älskar personlig utveckling, både min egen och andras. 

Av Leda för en hållbar värld förväntar jag mig… att vi vågar låta oss inspireras av varandra, och att vi aktivt hjälper varandra och oss själva att växa tillsammans i vårt ledarskap.