Bakgrund

Utbildningen Leda för en hållbar värld är en unik chans för utmanarscouter att utveckla sitt ledarskap och samtidigt få fördjupade kunskaper om hållbar utveckling.

Scouterna har genom Försvarsmaktens gåva till HM Konungen fått möjlighet att genomföra fyra utbildningar för utmanarscouter kring att leda för hållbar utveckling. Initiativet kommer ursprungligen från Försvarsmakten som är imponerade över Scouternas ledarskap och samtidigt vill bidra till både ungt ledarskap och en hållbar utveckling.

Utbildningen fokuserar på ledarskap samt FN:s globala mål för hållbar utveckling och sker under en friluftsupplevelse i fjällmiljö. Leda för en hållbar värld bygger på Scouternas värdegrund, program och syn på ledarskap och kommer att genomföras tillsammans. Då utbildningen görs i fjällmiljö kommer tyngdpunkten ligga på klimatfrågor och eventuellt urbefolkningars villkor.

2017 genomfördes utbildningen för första gången, då ombord på Försvarsmaktens skolskepp Gladan i Karlskrona. 2018 går kursen i storslagen fjällmiljö.

Skonertdivisionen. Gladan och Falken deltog i kappseglingstävlingen The Tall Ship's Races 2007. Firar 60 år. Segling från Kotka, Finland, till Stockholm. Gladan på Östersjön

Grövelsjön-3