Jag ska förändra världen!

Leda för en hållbar värld är ett arrangemang där du som utmanarscout upptäcker och lär dig mer ditt eget ledarskap och vad som egentligen menas med hållbar utveckling. Arrangemanget genomförs av Scouternas folkhögskola i samarbete med Försvarsmakten under 2017-2020 – två gånger i fjällmiljö, två gånger till sjöss.

Att leda för en hållbar värld innebär att leda sig själv och andra mot framtiden, med start idag. Oavsett om det handlar om att påverka kompisgänget eller att leda i simklubben, församlingen eller scoutkåren kommer du längre med kunskaper i ledarskap och hållbar utveckling.

Arrangemanget vilar på tre grundpelare: ledarskap, hållbar utveckling och ledarskap för hållbar utveckling. En grundförutsättning för en hållbar utveckling är mångfald och jämlikhet och därför tror vi i ledarteamet stenhårt på att alla har något att bidra med. En grupp med många olika infallsvinklar når längre än en  grupp med många likasinnade.

En av anledningarna till varför Leda för en hållbar värld finns är för att de utmaningar vi står inför – ekologiska, sociala och ekonomiska – är ofattbara. De kommande åren är avgörande för att nå en hållbar utveckling för mänskligheten och för planeten.  Arrangemanget ger dig redskap och stöttar ditt engagemang för att leda för en hållbar värld och förutom ett märke och nya erfarenheter kommer du även att få ett diplom som bevis på ditt deltagande.

Arrangemanget 2020

Vi tillbringar en vecka i norra Sveriges fjällmiljö tillsammans med ledare från Försvarsmakten. De flesta dagarna spenderar vi på kalfjället och vi sover de flesta nätterna i tält. Dagarna består av fjällvandring där försvarsmakten lär oss om orientering, vadning, flora och fauna och mycket mer, mixat med övningar kring ledarskap och hållbar utveckling som ledarna från Scouterna huvudsakligen håller i.  Innehållet präglas av Scoutmetoden, scouternas pedagogiska grundsyn och scouternas program. För hållbar utveckling är utgångspunkten FNs Globala mål och Agenda 2030. Extra fokus kommer ligga på de mål som vi kan knyta till den miljö vi verkar i.

Du behöver inte ha tidigare vana av att vandra på fjället tidigare för att delta. Däremot behöver du kunna vandra cirka 12 kilometer per dag med packning (vi kommer ge alla deltagare träningstips inför vandringen).

Ansökan och praktisk info

• När: 1-8 augusti 2020, lördag – lördag (restid tillkommer. Du ska vara i Boden 8:00 den 1:a och kan åka från Boden ca 17:00 den 8:e)
  • Vem: Du som är utmanarscout.
  • Var: Norra Sveriges fjällmiljö. Start och slut i Boden.
  • Kostnad: Gratis, men resekostnader betalar du delvis själv. Är kostnaden ett hinder för ditt deltagande, läs mer här.
  • Ansökan: öppnar snart, håll utkik här och på Scouternas facebook-sida

Mer info eller frågor? Mejla till hallbarvarld@scouterna.se.

Scouternas folkhögskola logo pink