Jag ska förändra världen!

Lisa-5

Leda för en hållbar värld är ett arrangemang där du som utmanarscout upptäcker och lär dig mer om  den svenska fjällvärlden, ditt eget ledarskap och vad som egentligen menas med hållbar utveckling. Arrangemanget genomförs som en kurs av Scouternas folkhögskola, i samarbete med Försvarsmakten. Förutom ett märke och nya erfarenheter kommer du även att få ett diplom som bevis på ditt deltagande.

Att leda för en hållbar värld innebär att leda sig själv och andra mot framtiden, med start idag. Oavsett om det handlar om att påverka kompisgänget eller att leda i simklubben, församlingen eller scoutkåren kommer du längre med kunskaper i ledarskap och hållbar utveckling.

Arrangemanget vilar på tre grundpelare: ledarskap, hållbar utveckling och ledarskap för hållbar utveckling. En grundförutsättning för en hållbar utveckling är mångfald och jämlikhet och därför tror vi i ledarteamet stenhårt på att alla har något att bidra med. En grupp med många olika infallsvinklar når längre än en  grupp med många likasinnade.

En av anledningarna till varför Leda för en hållbar värld finns är för att de utmaningar vi står inför – ekologiska, sociala och ekonomiska – är ofattbara. De kommande femton åren är avgörande för att nå en hållbar utveckling för mänskligheten och för planeten.  Arrangemanget ger dig redskap och stöttar ditt engagemang för att leda för en hållbar värld.

Årets arrangemang

Vi tillbringar en vecka i svensk fjällmiljö, tillsammans med representanter från Försvarsmakten. Dagarna innehåller bland annat vandring, fjällkunskap och kurspass och övningar kring ledarskap och hållbar utveckling. Innehållet präglas av Scoutmetoden, scouternas pedagogiska grundsyn och scouternas program. För hållbar utveckling är utgångspunkten FNs Globala mål och Agenda 2030. Extra fokus kommer ligga på de mål som vi kan knyta till den miljö vi verkar i.

Under veckan kommer vi förflytta oss till fots med övernattningar i fjällmiljö. Övernattningarna kan komma att bli i större tält, enmanstält, och även i egenhändigt byggda bivacker. Arrangemanget är utformat så att det inte krävs några förkunskaper i varken fjällvandring eller hållbar utveckling.

Ansökan och praktisk info

• När: 3-11/8 (start sker på morgonen fredag 3/8)
  • Vem: Du som är utmanarscout, 15-18 år.
  • Var: Start och avslut sker i Boden. Under veckan befinner vi oss i fantastisk fjällmiljö i Sarek, i världsarvet Laponia!
  • Kostnad: Gratis, men resekostnader betalar du delvis själv. Resekostnader inom Sverige över 400 kr ersätts förutsatt att bokning sker i god tid och följer arrangemangets resepolicy (som meddelas i samband med antagning). Är kostnaden ett hinder för ditt deltagande, läs mer här.
  • Ansökan: Sista ansökningsdag var 31/3.

Vad händer nu?

Vi fick in många ansökningar, och ett urval utifrån ålder, kön, geografisk spridning och samverkansorganisation har gjorts. Samtliga sökanden har fått meddelande om antagning.

Mer info? Mejla på hallbarvarld@scouterna.se.

Lisa-1

Scouternas folkhögskola logo pink